Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟY ΚΟΜΜΑTOΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Μετάφραση απο την αγγλική μετάφραση που βρήκαμε εδω 


ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟY ΚΟΜΜΑTOΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
 1. Για μέρες τώρα η ολη η Τουρκία γίνεται μάρτυρας ενός γνήσιου  λαϊκού κινήματος. Οι δράσεις και οι διαμαρτυρίες, που ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη και έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Τουρκία, έχουν εναν μαζικό, δίκαιο και ιστορικό χαρακτήρα. Το πιο σημαντικό από όλα είναι η εντυπωσιακή αλλαγή στη διάθεση των ανθρώπων. Ο φόβος και η απάθεια έχει ξεπεραστεί και οι άνθρωποι έχουν αποκτήσει αυτοπεποίθηση.

2. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας πηρε μέρος στο λαικό κίνημα απο την πρώτη μέρα,και έχει κινητοποιήσει όλες του τις δυνάμεις, προσπαθώντας να ενισχύσει τον προλεταριακό και επαναστατικό χαρακτήρα του κινήματος,  να ενθαρρύνει μια ώριμη στάση πειθαρχίας, και οργάνωσε πολλές δράσεις και διαδηλώσεις. Σε αυτή τη διαδικασία, οι αστυνομικές δυνάμεις προέβησαν σε άγρια επίθεση στα κεντρικά γραφεία του κόμματός μας στην Άγκυρα. Σε όλη την Τουρκία, αρκετά μέλη του κόμματος έχουν τραυματιστεί και συλληφθεί. Υπήρξαν ορισμένες απόπειρες απαγωγής των στελεχών του κόμματός μας. Αλλά οι προσπάθειες των προκλήσεων ενάντια στο κόμμα μας νικήθηκαν.


3. Η έμφασή που δίνουμε σχετικά με το ρόλο του ΚΚ Τουρκίας δεν έχει ως στόχο να υποτιμήσουμε την αυθόρμητη φύση του κινήματος ή της συνεισφοράς των άλλων πολιτικών παραγόντων. Αντιθέτως, το ΚΚ Τουρκίας τονίζει ότι αυτό το κίνημα έχει μια πτυχή που είναι πέρα ​​από τον έλεγχο κάθε πολιτικού παράγοντα  ή οποιασδήποτε μορφής πολιτικού καιροσκοπισμού.


4. Η σύνθημα των μαζών που καλεί την κυβέρνηση σε παραίτηση είναι ενα ακλόνητο  αίτημα αυτού του κινήματος. Αν και είναι προφανές ότι μια αριστερή εναλλακτική λύση δεν μπορεί να οικοδομηθεί «τώρα», ένα τέτοιο ζήτημα θα πρέπει να εκφράζεται δυνατά. Αυτή η επιλογή των εργαζομένων θα προχωρήσει επιτυχώς μόνο αν μπορέσει να επωφεληθεί απο αυτή την ιστορική στιγμή και τις δυνάμεις που εχει απελευθερώσει. Το ΚΚ Τουρκίας θα επικεντρωθεί σε αυτό και θα εκθέσει το πραγματικό νόημα κάποιων «εναλλακτικών λύσεων», όπως «το σχηματισμό μιας εθνικής κυβέρνησης», η οποία σχεδόν σίγουρα  θα  εργαστεί για την εξαπάτηση των εργαζόμενων μαζών κάνοντας τις να πιστέψουν ότι η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί με αυτόν τον τρόπο.


5. Χωρίς αμφιβολία, οι κάτοχοι της πολιτικής εξουσίας θα προσπαθήσoυν να εφυσηχάσουν τον λαό, να στεριώσουν τον έλεγχο τους πανω στις μάζες και ακόμη να  χρησιμοποιήσουν την κατάσταση προς όφελός τους. Μπορεί ακόμα να έχουν και προσωρινές επιτυχίες. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, το λαϊκό κίνημα δεν πρέπει χαθεί. Το ΚΚ Τουρκίας είναι έτοιμο για μια περίοδο επίμονου και έντονου αγώνα.


6. Για να συγχρονίσουν την δράση τους  διαφορετικοί τομείς του σοσιαλιστικού κινήματος που μοιράζονται κοινούς ή παρόμοιους στόχους και ανησυχίες πρέπει να αξιολογηθεί η άνοδος του λαικού κινηματος αμέσως. Το ΚΚ Τουρκίας, χωρίς να διακόψει τις καθημερινές δραστηριότητές  του, θα ενεργήσει με υπευθυνότητα όσον αφορά το θέμα αυτό και θα αγωνιστεί για τη δημιουργία κοινού εδάφους σύμφωνα με τους άμεσους στόχους πάλης που αναφέρονται παρακάτω.


7. Για να ακυρώσουν τα σχέδια της κυβέρνησης που προσπαθεί να διχάσει λαϊκό κίνημα σε «νόμιμο» και «παράνομο», όλες οι δυνάμεις πρέπει να αποφύγουν δράσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στη λαική νομιμοποίηση του κινήματος. Είναι η πολιτική δύναμη αυτός που επιτίθεται. Οι άνθρωποι πρέπει να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, καθώς και τη δίκαια δράση τους, αλλά ποτέ να μην πέφτουν στις προβοκατόρικες παγίδες της κυβέρνησης.


8. Ενώ οι μάζες φωνάζουν το σύνθημα «κυβέρνηση, παραιτήσου», όσες διαπραγματεύσεις έχουν να κάνουν μόνο με το μέλλον  του πάρκου του Taksim-Gezi είναι χωρίς νόημα. Η κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν κατανοεί το γεγονός πως η παλιά ισορροπία έχει διαταραχθεί οριστικά και δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Όλοι γνωρίζουν ότι το λαϊκό κίνημα δεν είναι το προϊόν της συμπάθειας προς τα δέντρα του πάρκου Gezi. Η οργή του λαού είναι πέρα από τα εκάστοτε έργα πολεοδομικής διαμόρφωσης, ο τρόμος της αγοράς,  οι άμεσες παρεμβάσεις σε διαφορετικούς τρόπους ζωής, ο εξαμερικανισμός και η υποταγή στις ΗΠΑ, οι αντιδραστικές πολιτικές, η εχθρότητα προς το λαό της Συρίας. Το ΑΚΡ δεν μπορεί να ξεγελάσει τους ανθρώπους με μια συζήτηση του "θα φυτέψουμε περισσότερα δέντρα από αυτά που θα κόψουμε."


9. Ενώ ανασκουμπωνόμαστε για να δημιουργήσουμε μια εναλλακτική λύση των εργαζομένων, το κίνημα θα πρέπει να πατήσει πανω στέρεα αιτήματα. Οι απαιτήσεις αυτές ισχύουν και στην περίπτωση της παραίτησης της κυβέρνησης ή του Ερντογάν:

α) Η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει ότι τα έργα που αφορούν την κατεδάφιση του Gezi Park και το Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ έχουν ακυρωθεί.

β) Εκείνοι που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της αντίστασης θα απελευθερωθούν, και όλες οι κατηγορίες εναντίον τους θα αποσυρθούν αμέσως.

γ) Όλοι οι αξιωματούχοι των οποίων τα εγκλήματα κατά του λαού  αποδεικνύονται από τις εκθέσεις των επιτροπών που έχουν συσταθεί από την Ένωση των Δικηγορικών Συλλόγων (Union of Bar Associations)  και των τοπικών δικηγορικών συλλόγων πρέπει να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους.

δ) Οι προσπάθειες που εμποδίζουν το δικαίωμα του λαού στη σωστή πληροφόριση ​​για τις εξελίξεις πρέπει να σταματήσουν.

ε) όλες οι απαγορεύσεις που αφορούν συναντήσεις, διαδηλώσεις και πορείες πρέπει να καταργηθούν.

στ) Ολες οι de facto ή de jure απαγορεύσεις που αποκλείουν την πολιτική συμμετοχή των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του εκλογικού ορίου του 10 τοις εκατό και τα αντιδημοκρατικά άρθρα περι του «νόμου για τα πολιτικά κόμματα» πρέπει να καταργηθούν.

ζ) Όλες οι πρωτοβουλίες που επιχειρούν να επιβάλουν ένα μονολιθικό τρόπο ζωής για όλους τους ανθρώπους, πρέπει να σταματήσουν.


10. Αυτοί οι άμεσοι στόχοι πάλης σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν το δικαίωμα και το καθήκον μας να συνεχίσουμε τον αγώνα κατα της πολιτικής εξουσίας. Η αντίσταση του λαού προς την κυβέρνηση πρέπει να ενισχυθεί, και οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν για την επίτευξη μιας πραγματικά εναλλακτικής λύσης στην πολιτική σκηνή.11. Το αστέρι και η ημισέληνος της τουρκικής σημαίας που χρησιμοποιήθηκαν για να παρέχουν μια ασπίδα απο  τις αντιδραστικές και σοβινιστικές επιθέσεις εναντίον εργατών, αριστερών και του κουρδικού λαού μετά το φασιστικό στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, ο λάος τα απέσπασε ξανα απο τα χέρια των φασιστών , και τα παρέδωσε στα χέρια του τιμημένου Deniz Gezmiş και των συντρόφων του, όπως μια σημαία στα χέρια ενός πατριωτικού λαού.12. Το λαικό κίνημα,  εξ αρχής, έχει επίμονα ακυρώσει την  άθλια στρατηγική που στρέφει την μια κοινότητα εναντίον της άλλης στην Τουρκία. Αυτή η στάση πρέπει προσεκτικά να διατηρηθεί, δεν υπάρχουν περιθώρια για σωβινισμούς και χυδαίο εθνικισμό.13. Εχουμε ήδη απευθύνει κάλεσμα στους Κούρδους αδελφούς και τις αδελφές μας,  , «Δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία με το ΑΚΡ.» Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με μια πολιτική δύναμη που ο ίδιος ο λαος έχει γυρίσει την πλάτη του, και το πραγματικό της πρόσωπο έχει αποκαλυφθεί.  Η κουρδική πολιτική πρέπει να παραιτηθεί απο  «ελπίδες για περαιτέρω συνεργασία με AKP», και να γίνει ένα ισχυρό συστατικό μέρος ενός ενωμένου, πατριωτικού και φωτισμένου εργατικού λαϊκού κινήματος.


14. Οι πολίτες μας έχασαν τη ζωή τους στα χέρια των αστυνομικών δυνάμεων της πολιτικής εξουσίας και θυσίασαν τη ζωή τους στο όνομα ενός δίκαιου και ιστορικού αγώνα. Ο λαός δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει τα ονόματα τους, και εκείνοι που ευθύνονται για τους θανάτους τους, θα πληρώσουν το τίμημα ενώπιον του νόμου.Κεντρική Επιτροπή
Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας
4 Ιουνίου του 2013
Δεν υπάρχουν σχόλια: